10 april 2010

Spuiten

Op Ines nieuwe werkplek wonen twee cliënten met diabetes. Beiden hebben insuline nodig om hun bloedsuikerwaarde op peil te houden. Ine is (psychiatrisch) verpleegkundige en kán dus deze bloedsuikerwaarde bepalen en insuline spuiten... maar, anders dan hoe het in België gaat, moest Ine aan een arts bewijzen dat ze deze handelingen inderdaad nog kon. Ine 'slaagde' en is nu voor twee jaar 'bevoegd' om deze handelingen uit te voeren.

In Nederland is er verder nog een verschil. Ze gebruiken een andere waarde om bloedsuikerspiegels aan te duiden. Zij gebruiken "mmol/l" en in België is het "mg/dl" (1 mmol/l = 18 mg/dl). Hier vroeg Ine zelf info over aan de arts. Dit is namelijk erg belangrijk om te weten of de bloedsuikerwaarde normaal is of niet.

In België mag je met je diploma verpleegkunde steeds, ookal deed je bepaalde technieken al jaaaaren niet meer, deze technieken uitvoeren. In Nederland is dit dus niet zo. Daar moet je eerst bewijzen dat je het effectief nog kán. Ine vindt dat systeem veel beter. Zo doe je verpleegtechnische handelingen hoe ze moeten en niet hoe jij dénkt dat ze moeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten