31 maart 2010

"Speciaal" uitje!

Gisteren gingen we op een wel heel 'speciaal' uitje! We gingen namelijk sámen naar een symposium in Brugge!
Het symposium ging over "Cognitieve Gedragstherapeutische Behandeling van Ernstige Persoonlijkheidsstoornissen"... en van de persoonlijkheidsstoornissen ging het voornamelijk over de 'borderline persoonlijkheidsstoornis'... een stoornis die we beide erg interessant vinden én waar we beide dagelijks mee te maken hebben op ons werk. Superinteressant aan déze studiedag was dat Jeffrey Young, de grondlegger van de "schemagerichte therapie", er zelf ook twee lezingen hield!

De studiedag was héél erg interessant! Jeffrey Young begon en eindigde de dag. Bij 'schemagerichte therapie' wordt gezocht naar bestaande 'schema's' in iemands leven die hun leven bepalen en erg moeilijk maken. Deze worden verder uitgediept en worden anders ingekleurd gedurende de therapie. Op deze manier leert de cliënt andere denkwijzen aan waardoor het leven veel draaglijker wordt.
Young gaf verder weer aan welke 'eisen' hulpverleners moeten voldoen om met borderline cliënten te werken... en we hebben het allebei aardig in de vingers!... maar dat wisten we eigenlijk al ;o)

Wies van den Bosch, dé deskundige binnen het Nederlands taalgebied op het gebied van "Dialectische Gedragstherapie", kwam ook een erg interessante uiteenzetting geven.
Schemagerichte therapie en dialectische gedragstherapie verschillen van elkaar maar zijn allebei stromingen binnen de cognitieve gedragstherapie die érg goed werken voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Ook deze lezing was erg interessant, boeiend... en bruikbaar in ons werk! Johan gebruikt beide therapievormen trouwens al in zijn werk.

De andere twee onderwerpen die gebracht werden, waren eerder praktisch van aard: Mensen van het UPC Kortenberg en OLV en CGG van Noord West Vlaanderen brachten hun verhaal over hoe zij schemagerichte therapie toepasten in de praktijk.

Verder was de catering uitstekend te noemen en konden we hopen gratis gadgets meenemen (pennen, informatieboekjes voor cliënten, kladblokjes... en zelfs 'mini'-muisjes voor ons laptopke!). Samen een studiedag doen, is eigenlijk erg leuk! Als we de kans krijgen, maar vaak zal dat niet zijn omdat de doelgroepen toch vér uit elkaar liggen, moeten we dit vaker doen! ;o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten