01 december 2009

Gebeefd

Vorige week plaatsten we hier een berichtje over een interessante tentoonstelling over aardbevingen in Brussel (blogbericht). Ine ging er gisteren naar toe.

De tentoonstelling zelf stelde niks voor: er hingen vijf of zes grote borden met beperkte informatie en wat foto's van de laatste aardbeving die Italië (door dit land werd de tentoonstelling georganiseerd) trof. Het "beleven" van de aardbeving was wel de moeite!... en het was hevig!

Op 6 april 2009 was er een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter vlak bij het Italiaanse stadje L'Aquila. Er waren veel gewonden en doden en zo'n 50 000 werden dakloos (nieuwsartikel).

Ine maakte die aardbeving, via een simulator, opnieuw mee. Eerst voelde ze de aardbeving zoals deze gevoeld werd als je op straat liep of als je op een benedenverdieping stond. Het schudde behoorlijk, zeg! ;o) De tweede keer voelde Ine hoe het op een vijfde verdieping ervaren werd... Dat was héél erg hevig! Amai! Ine had gelijk weer last van haar rug! Een laatste nagebootste beving was er eentje zoals ze gevoeld zou worden op de vijfde verdieping van een 'aardbeving-proof-huis'. Hierbij voelde je de eerste hevige 'explosie' helemaal niet! Je voelde enkel het naschokken!

Ine kreeg verder nog wat informatie over zulke 'aardbeving-proof-huizen'. Deze worden op pilaren gebouwd die kunnen verschuiven. Op deze manier vangen ze de eerste grote schok van een aardbeving op. Knap! De nieuwe huizen in L'Aquila worden nu allemaal op deze manier gebouwd.

Nadien ging Ine nog wat shoppen in Brussel. Ine genoot van haar dagje zalig-"niks"-doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten