18 februari 2009

Doordraaien

Gisteravond gingen we naar de Limburghal in Genk. In een uitverkochte vervallen zaal met onaangename zitjes traden 'De draaiende Derwisjen van Istanbul' op. Toen we in 2002 in het ongelofelijk-naar-zweetvoeten- stinkende-Mevlanamuseum waren in Konya werd onze interesse in deze draaiende heren gewekt... We waren dus erg benieuwd!

Vóór de pauze traden de muzikanten op. De tonen van de eigenlijk langdradige muziek maakte je al dul en draaierig in je hoofd. Na een half uur was het alweer pauze. Na de pauze vond de 'Sema' plaats. Dit is eigenlijk een religieus ritueel waarbij de vreemde muziek en dans samen gaan. Vier Derwisjen gingen draaien en draaien en... Ze leken net op zo'n ballerina in een muziekdoosje... maar dan in een dikke uitvoering met baard en een grote vingerhoed op hun kop ;-)

Het hele gebeuren was erg vreemd en zat vol rituelen en vreemde liederen en ritmes... Wegens te veel volk gingen we niet naar de voorafgaande inleiding... dit was eigenlijk wel jammer... dat hadden we beter wél gedaan...

Het gebeuren was best interessant maar we hadden er meer van verwacht. De inkleding was ook erg sober... een beetje té sober... maar ja, het is ook geen rock- en popgezelschap, he ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten