06 december 2007

Roots

En wat hebben jullie allemaal van sinterklaas gekregen!??? Wij zijn op de Roots-excursie geweest. Het was echt de moeite!

We reden eerst naar de haven van Banjul. Vandaaruit vertrokken we per boot richting de geschiedenis van de Gambiaanse slavernij. Het eerste stuk varen duurde zo'n 2,5 uur. Het was niet zo aangenaam omwille van de harde wind. Het was maar fris in onze T-shirtjes :o) Ine had deze keer geen last van misselijkheid. Het feit dat de boot groter was dan die van in IJsland en het reispilleke zullen daar wel voor gezorgd hebben :o)

Onze eerste stop was het dorpje 'Albreda', vanwaar de slaven naar het eiland 'James Island' gebracht werden om nadien verscheept te worden. In het dorp staat nog een stukje van een houten paal vanuit die tijd... Als slaven deze paal konden aantikken na hun ontsnapping waren ze vrij... Het is wel een aardig stukje zwemmem vanaf James Island... en in die tijd stikte de Gambiarivier van de krokodillen en nijlpaarden... niemand kreeg dus zijn vrijheid terug...

Achter dit dorp ligt een ander dorpje waar het geboortehuis ligt van Kunta Kinte, een bekende slaaf waar de film en serie 'Roots' over gemaakt werd. We gingen eerst langs het dorpshoofd. Daar moesten we een "bijdrage" achter laten voor het dorp... We kregen heel in het kort Kunta's verhaal te horen in het huis van zijn famlie.
Daarna bezochten we een museumpje over slavernij. Eigenlijk stelde het niks voor maar we hebben natuurlijk ook al veel over slavernij geleerd en gezien toen we in Ghana waren (voorbeeld van een Ghanees slavenfort). Zowel het dorp, het Kinte-huis als het museum was echt op toeristen gericht maar toch was het erg interessant. Gelukkig regelden de organisatie die de excursies doen al dat er geen massa's bumsters en joelende kinderen rond iedere toerist zou hangen.
Nadien aten we op de boot en vaarden we naar James Island. Hier staat spijtig genoeg nog enkel maar een ruine. Om op het eilandje te raken moesten we overstappen in een klein bootje... best een ervaring! Zeker de aanlegsteiger! Het water stond te laag dus moest je klauteren om erop te geraken :o) Nadien volgde beproeving nr2, zeker voor Ine, de steiger was gemaakt van vrij rotte boomstammetjes... De ruine geeft je geen echt beeld van het gebouw, maar ja.
Daarna was het weer 2,5 uur terug varen... ondertussen was de wind helemaal gaan liggen en was het STIKheet... We pakten dus nu wel heel wat zon :o)
Ma Lizette en pa Sus: Fijne vakantie nog! We sms'en als we terug thuis zijn.

2 opmerkingen:

  1. niks gehad van sinterklaas :((

    Jaaaa....zeg het maar....stoute kinderen krijgen niks!!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neeeeeeee, stoute kindjes krijgen de roe!
    Het moet dus nog veeeel erger geweest zijn! :o)

    BeantwoordenVerwijderen