10 december 2007

Mensenrechten

Vandaag is het "Internationale dag van de Rechten van de Mens". Vandaag 59 jaar geleden, op 10 december 1948, werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de VN aanvaard.
In 30 artikels werden de mensenrechten samengevat.

Bij ons, hier in het Westen, worden mensenrechten als vanzelfsprekend beschouwd. Toch is dat helemaal niet overal! Tijdens onze vakantie naar Gambia werden verschillen al duidelijk... Daar wordt niet iedereen op dezelfde manier behandeld... daar wordt pas naar een rechter gestapt als het dorpshoofd niet weet wat doen (recht is er dus heel willekeurig en afhankelijk van de kunde van het dorpshoofd)... daar zou slavernij nog steeds bestaan... daar wordt je loon niet op een rechtvaardige manier berekend (je hebt zelfs geluk als je betaald werk hebt)...

Mensenrechten zijn toch ook wel voor een stuk cultureel verschillend. Bepaalde rituelen en tradities zijn bijvoorbeeld tegen de mensenrechten maar worden toch nog uitgevoerd. Volgens de mensenrechten heb je bijvoorbeeld het recht een gezin te stichten. In Gambia heb je dit recht niet. Je MOET gewoon een gezin stichten, anders is er iets serieus mis met je en hebben anderen het recht om met je te spotten (Kanyeleng). Volgens de mensenrechten heeft men ook recht op privacy. Maar bijvoorbeeld in een groepsgerichte cultuur (bv. de islamitische cultuur) bestaat dit eigenlijk niet of wordt dit toch heel anders bekeken. Verder heeft iedereen recht op vrije tijd en vakantie... Zou een arme uit een derdewereldland zich hier druk over maken!?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten