12 december 2007

Bumsterkes

Omdat we de vraag al een paar keer kregen wat een 'bumster' eigenlijk is, hier even wat uitleg:

Bumster @ work

Het woord en fenomeen 'bumster' is typisch voor Gambia en is ontstaan uit het woord "bum". Dit betekent schooier, bedelaar. Bumsters zijn kereltjes die de toeristen lastigvallen om zo hun geld te verdienen. Zij doen dit door je ergens naartoe te willen brengen, door te zeggen dat ze net een kind kregen, door te doen alsof ze je kennen van op je hotel, door je 'gratis' een ketting te geven... Dit alles willen ze betaald of vergoed zien. Ze verwachten geld of iets in natura (een drankje, een maaltijd, kleding, schoenen...).
Op zich is dit allemaal goed te begrijpen, aangezien ze arm zijn maar ze zijn té volhardend, kunnen grof worden, proberen op je gemoed te werken ("You don't respect me")... Ze worden wel niet agressief.

Voor we naar Gambia gingen, wisten we dat er veel bumsters waren. We dachten echter dat we hier geen enkel probleem mee gingen hebben omdat we er in andere landen ook meteen kortemetten mee maakten... maar dit was toch nét iets anders :o) Het vervelende was ook dat ze je gewoon iedere dag bleven lastig vallen en dat het niet bij één of twee bumsters bleef... We lazen een leuke formulering hierover op iemands blog: "We hadden verwacht om op iedere hoek van de straat een bumster tegen te komen. Wat bleek? Er stonden er ook nog drie tussen in"... Wat verder nog 'grappig' was, was het feit dat ze allemaal zeiden dat ze gewoon vriendelijk wilden zijn en er voor wilden zorgen dat we niet lastig gevallen zouden worden... Op onze vraag "wat denk je dat JIJ nu aan het doen bent?", antwoorden ze altijd heeeeel verontwaardigd... :o)

Hier, hier, hier en hier vind je artikels over het fenomeen.

Spijtig genoeg blijven toeristen hier intrappen en blijft het fenomeen bestaan... We vinden dit vooral echt jammer omdat Gambia toch een meer toeristische bestemming is. Hier komen heel wat mensen die wel geïnteresseerd zijn in Afrika, maar toch nog voor de toeristische luxe gaan... Ze krijgen een totaal verkeerd beeld van Afrika op deze manier. Vele toeristen haken ook echt af dóór de bumsters... We geven ze geen ongelijk. Gelukkig was dit voor ons niet onze eerste Afrikaanse ervaring...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten