26 november 2007

Katarsis

Even iets over Johans werk...

Johan werkt op Katarsis in Genk. Dit is een info- en behandelingscentrum voor verslavingszorg. Je kan er terecht met je vragen over een verslaving aan drugs, alcohol, medicatie en gokken. Maar in hoofdzaak begeleidt men er mensen, tussen 16 en 45, met een verslaving. Dit doet men op verschillende manieren. Katarsis heeft een project 'Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen' en het biedt een residentiële behandeling aan.
De eerste module van deze residentiële behandeling is de "detoxfase" waarin mensen écht afkicken in zo'n zes weken tijd. Module twee t.e.m. zes worden doorlopen in de "Therapeutische Gemeenschap", kort "TG". Dit programma variëert in tijd maar duurt gemiddeld zo'n 18 maanden. Dit duurt zo lang omdat de bewoners weer helemaal van voorafaan moeten beginnen. Ze leren maatschappelijk acceptable normen en waarden en laten oude "junkwaarden" achter zich. Dit is een héél moeilijk proces en het gebeurt met veel vallen (hervallen) en opstaan.

In januari werkt Johan 9 jaar op Katarsis. Momenteel werkt hij er als psycholoog op TG. Hij doet er individuele begeleidingen, bepaalde groepsbegeleidingen en diagnostische onderzoeken. Hij werkt nauw samen met het hele team van TG.

Voor ons beide was werken in de drughulpverlening een droom... Ines droom spatte helemaal uiteen toen ze in 2001 stage deed in een "soortgelijke" setting in het OPZ van Rekem... Hier vond ze helemaaaaaal niks aan. Ine vond het manipulerende gedrag van de bewoners erg frustrerend. Johan ziet dit net als een uitdaging... Hij 'zit' er dus wel op zijn plaats.

'Katarsis' komt van 'catharsis' en betekent: vrijkomen van emoties als een verdrongen herinnering verwerkt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten