25 oktober 2007

Training

Afgelopen dinsdag en woensdag moest Ine naar het U.P.C. Sint-Kamillus in Bierbeek (bij Leuven). Via haar werk had ze haar ingeschreven voor een tweedaagse training over de Mini PAS-ADD.

PAS-ADD (passat uitgesproken) staat voor Psychiatric Assessment Schedules for Adults with Developmental Disabilities. Kort gezegd is het een vragenlijst om psychiatrische problemen op te sporen bij mensen met een verstandelijke beperking. Het woord "mini" werd toegevoegd omdat het over een verkorte versie gaat van de test.

De training werd gegeven door Steve Moss, een Britse psychiater die de test ontworpen heeft... Alles in het Engels dus...

De mini PAS-ADD werd ondertussen al in verschillende talen vertaald (Duits, Arabisch, Spaans, Grieks en nu dus ook in het Nederlands). De test wordt wereldwijd al gebruikt. Ze zit er goed in elkaar en lijkt echt wel goed te zijn!

Er wordt getest op depressie, angststoornis, manie, obsessief-compulsieve stoornis, psychose, dementie en op autisme spectrum stoornis. Hiermee worden de meeste (volwassen) diagnoses van psychiatrische stoornissen onderzocht (bv. ADHD is een "kinderstoornis"). De definitieve diagnose wordt gesteld door een psychiater.

Samen met SEN werd een Vlaams onderzoek opgestart naar het voorkomen van psychiatrische problemen bij mensen met een verstandelijke handicap. Iedereen die de training volgde, doet mee aan dit onderzoek... behalve Ine... Zij werkt immers niet met Vlamingen maar met Nederlanders met een verstandelijke handicap :o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten